Asmaul Husna

Calendar

Chat Room

Yahoo Massenger

Klik Klik

Klik Untuk Bagi Makan

Klik Link

My Blog List


Buat pengatahuan korang lepas ni..aku jarang ckit update blog coz sibuk dengan projek kerja yang akan aku buat nanti kalo nak ikutkan dari bulan lepas lagi aku terima projek ni.. Tapi buat-buat releks dulu hehe... Maklumlah aku ni banyak fikir pasal kerja..balik umah pun fikir kerja, makan kerja,tido kerja, dengan kawan2 pun kerja,jalan2 pun pikir sal kerja..sume pikir sal kerja Cuma yang tak pikir sal kerja time nak masuk tandas je hehe... tu yang kadang2 sampai naik tension. ..So banyak yang nak kena perah otak....Da masa aku hupdate..Ape pun ..........



Time Kasih Pada Kawan-kawan............


Time Kasih Juga pada Teman Tapi Mesra.......


Time kasih Juga Pada Budak Comel ( agak2 sape dia ??  )...........


Time Kasih Juga Pada Macik & Pakcik........


Time Kasih juga pada Yang suke skodeng hehe...


Time Kasih Juga Pada Yang Tengah Baca Ni..haha...

Sebab sudi singgah blog kampungku2u...Tanpa korang aku tiada disini..Pada korang sume tempatku meluangkan masa tok lepaskan tension setelah penat berkerja....Jadi korang adalah segala-galanya.....

Smoga korang sume sihat serta bertambah tambah rezeki & diberkati yang maha esa hendaknya....yang kurang datang dari kelemahan diri..yang baik datang dari Allah..Bersyukur dengan nikmat yang diberi sebab Allah bagi aku rezeki pada tahun ini dengan kekuasaanya....Alhamdulillah.....

Category : edit post


Masa Keluar Sambut Birthday hari tu ayang tanya tang mane kite sayang kat ayang. Time tu kite tak dapat nak jawab. Semalam ayang merajuk ngan kite, kite dah
penat nak layan. Ayang call kat kite kite malas nak jawab. Tang mane erk
kite sayang kat ayang? Semalaman kite duk pk soalan tu. Pernah ke? Maybe
tak sedalam cinta Titanic atau Taj Mahal. Sayang kite kat ayang sangatla
kerdil. Sebab tu la ayang selalu merajuk erk? Tak tahula, setahu kite:

1. Sebelum kite kenal kat ayang, setiap sem kite dapat Anugerah Dekan.
Bile dah kenal ngan ayang, setiap sem kite repeat paper. Sebelum kenal
ngan ayang kite belajar pakai duit biasiswa, lepas kenal ngan ayang,
keluar makan lagi nak mintak duit ngan emak kite.

2. Kalau ade 1 buah epal, kite bagi je kat ayang. Kalau ade 2 buah epal,
kita bagi yang besar kat ayang.

3. Kalau kite makan ikan, ayang makan tang badan ikan tu, kite pula
makan tang kepala ikan tu je.

4. Ayang ni tak la cun sangat, tapi kite tak pernah kutuk ayang tak cun.
Tapi kite yang hensem ni ayang lagi nak kutuk ngan member depan kite,
kata kite tak hensem langsung. Eera Fazira berlalu depan mata, kite diam
je. Takut kalau puji kang ayang marah. Mat Indon duk depan Sogo ayang gi
ngorat time kite gi tandas. Siap mintak nombor tepon depan kite lagi.

5. Kalau keluar ngan ayang, ayang slambe nak makan Starbucks, kite tipu
kite dah kenyang, padahal bile dah sampai kat umah kite makan mee maggi.

6. Sebelum kenal ngan ayang., kite tak pernah ade girlfriend. Selepas
ayang kenal ngan kite, genaplah koleksi ayang ada 20 boyfriend
kesemuanya. Kite tak pernah marah ayang plagirl, dah tu ayang kata kite
cam sami buddha.

7. Kalau ayang rasa nak cium kite, ayang cium terus tak pernah tanya
pun. Tapi bile kite rasa nak cium ayang, lepas tanye lagi nak kene
reject.

8. Ayang selalu pukul dada kite, tampar muka kite, cubit peha kite, kite
tak pernah tengking sekali pun, apatah lagi nak cubit, nak tampar, nak
pukul?

9. Pernah ayang tanya kalau ayang jatuh cinta ngan laki lain, kite nak
buat ape. Kite kate kite nak bunuh laki tu. Tapi bile kite tanya kalau
kite jatuh cinta kat pompuan lain, ayang nak buat ape, ayang kata nak
bunuh kite, emak kite, ayah kite ngan nenek kite.

10. Kite beli mask Clinique ngan ayang harga RM300 kite kate harga RM30.
Ayang beli jam tangan kat kite harga RM30 ayang kate harga RM300.

11. Setiap kali berjumpe kite bagi hadiah kat ayang, tapi setiap tahun
birthday kite ayang kate dah lupe.

12. Aritu ayang peluk kite kate nak sangat manja ngan kite, kite kata
tak boleh, dosa. Ayang kate kite tak sayang ayang. Pastu semalam ayang
pakse kite manja ngan kite, Kalau tak ayang nak break ngan kite.

13. Kite rosakkan headphone walkmen ayang, kite ganti satu discman baru.
Ayang rosakkan kerete kite, ayang buat derk je.

14. Sekali ayang demam, kite kene diet 2kg nak jaga ayang. Sekali kite
demam, ayang tambah berat 2kg sebab abiskan makanan kite.

15. Kite tak pernah kata ayang pendek, ayang marah kite tinggi sangat,
member ayang ketawakan ayang.

16. Ayang datang umah kite, kite tido sofa, kite datang umah ayang, kite
gak yang tido kat sofa.

17. Mak kite belikan rantai Tiffany ngan ayang. Mak ayang tak pernah
ajak kite makan kat umah ayang walau sekalipun.

18. Kucing umah kite bersalin, kite bagi anak kucing yang paling cute
kat ayang, 2 hari je ayang bela, kucing tu dah mati. Ayang tak kate pa
pe pun. Ayang bagi ikan emas yang dah dekat mati kat kite, 2 hari kite
bela dah mati. Ayang kata nak bunuh semua anak kucing kite.

19. Ayang kalau nak pakai duit kite, terus ambil takyah bagitau. 30 ke
80 ke seratus ke selagi wallet kite ade duit. Aritu kite nak pinjam 10
ringgit sebab terlupe bawa wallet, ayang kate kite kedekut.

20. Birthday ayang kite tak pernah terlupe. Birthday kite arini ayang
tak pernah ingat.


hmm...huk...huk....

Category : edit post


Sudah Bersediakah Anda Ketika Dipanggil Pulang Oleh Allah SWT?!!!

Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan!
Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan!
Bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan!
Tutuplah rambutmu sebelum rambutmu ditutupkan!
Dengan kain kafan yang serba putih!
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih....
Walaupun orang yang hadir itu merintih....

Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai....
Lalu dilaksanakanlah solat Jenazah
Dengan empat kali takbir dan satu salam
Berserta Fatihah, Selawat dan doa....
Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah

Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus....
Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup?
Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud....
Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?

Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian....
Justeru ku menyeru sekelian Muslimin dan Muslimat....
Usunglah dirimu ke tikar Solat....
Sebelum kamu diusung ke liang lahad....
Menjadi makanan cacing dan mamahan ulat!

Iringilah dirimu ke masjid....
Sebelum kamu diiringi ke Pusara!
Tangisilah dosa-dosamu di dunia....
Kerana tangisan tidak berguna lagi di alam baqa'!

Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan!
Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan.. ..
Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan!
Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan!
Kerana ianya berguna untuk yang tinggal....
Bukan yang pergi!

Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan!
Namun ketika itu istighfar tidak menyelamatkan!

Ingatlah di mana saja kamu berada....
Kamu tetap memijak bumi Tuhan!
Dan dibumbungi dengan langit Tuhan!
Serta menikmati rezeki Tuhan!
Justeru bila Dia menyeru,....
Sambutlah seruan-Nya Sebelum Dia....
memanggilmu buat kali yang terakhirnya!
Ingatlah kamu dahulu hanya....
setitis air yang tidak bererti!

Lalu menjadi segumpal darah!
Lalu menjadi seketul daging!
Lalu daging itu membaluti tulang!
Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti....

Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu....
Yang kalau jatuh ke tanah Ayam tak patuk itik tak sudu!
Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu....
Yang lebih agung dari malaikat!

Lahirmu bukan untuk dunia....
Tapi gunakanlah ia buat melayar bahtera akhirat!

Sambutlah seruan 'Hayya 'alas Solaah'....
Dengan penuh rela dan bersedia!
Sambutlah seruan 'Hayya 'alal Falaah'....
Jalan kemenangan akhirat dan dunia!

Ingatlah yang kekal ialah amal....
Menjadi bekal sepanjang jalan!
Menjadi teman di perjalanan.. ..
Guna kembali ke pangkuan Tuhan!

Pada hari itu tiada berguna....
Harta, tahta dan putera....
Isteri, kad kredit dan kereta....
Kondominium, saham dan niaga....
Kalau dahi tak mencecah sejadah di dunia!!!

" Saling berpesan-pesan untuk kearah kebaikkan"

Category : edit post





Category : edit post


BUKTI EMAIL YANG DI HANTAR PADA BF BARU...


Assalamualaikum...aku terpanggil untuk menceritakan kisah seorang insan yang bernama lelaki yang telah di permainkan oleh perempuan yag tidak mempunyai perasaan..tidak sume lelaki ni jahat...bila lelaki setia perempaun pulak x setia..Jadi di mana kejujuran???

Kalo che epal boleh cakap yang lelaki selalu permainkan perasaan prempuan sekarang aku nak cerita perempuan yang permainkan perasaan lelaki !! Kisah ni betol2 terjadi pada herman bukan nama sebenar...herman dah couple dengan ida bukan nama sebenar dah 6 tahun semenjak di bangku sekolah lagi...

Bila herman & ida habis spm masing masing bawak diri melanjutkan pelajaran bagi mencapai cite-cite yang menggunung tinggi .Pada mulanya herman dulu melangkah kaki melanjutkan pelajaran kerana jarak umur di antara herman dan ida ni tidak sama.Bila ida dah habis spm jadi ida pula melangkah kaki ke matrikulasi dalam pada tu ida ni dia tidak trdedah sangat dengan dunia yang di panggil intenet jadi nak chatting jauh sekali...

Jadi di peringkat awal ida dan herman banyak habis masa bersama dengan orang yang tersayang.herman ni pun jenis yang mengambil berat orangnya jadi ke dua pasangan ni cukup bahagia bagai ibarat kuku denagn isi ..Nak di pendekan cerita habis je ida di matrikulasi dia mengambil keputusan untuk menjadi cikgu jadi dia dapat tawaran belajar di maktab.Herman tumpang gembira kerana ida dapat jadi cikgu....

Herman dengan ida ni satu kampung dorang ni bahagia dan jarang sekali bergaduh..Jadi dalam masa yang sama dorang ni dah macam pasangan romantik walau pun jarang berjumpa cinta dorang tetap hangat tanpa rasa benci sedikit pun dalam hati...

Satu hari terlintas di fikiran herman untuk buka email ida.. sebab email ida herman yang buat jadi herman tahu la password ida..Jadi bila buka je dekat inbox herman terkejut yang teramat sangat seolah jantung herman terhenti sekejap..herman tidak menyangka orang yang dikasihi selama ini curang dengan dia..Air mata sayu menitis membasahi pipi herman dengan nada yang sebak herman kuatkan semangat cuba menelefon ida untuk mendapat penjelasan betolkan email yang di baca sebentar takdi tu adalah email yang di tulis oleh buah hati kesayanganya..

Herman call ida sambil menitiskan air mata dengan nada yang sedih..Bila di tanya ida tentang email yang di hantar kepada lelaki yang tidak kenali malangnya ida tidak mengaku dan dia mengatakan email yang di baca oleh herman adalah email di tulis oleh kawan dia...Cuma ape yang peliknya kenapa ada no buah hati herman dalam email tersebut???Jadi bila herman paksa ada barulah ida mengaku bahawa email tersebut ida yang tulis..Email tersebut siap “ abg syg “ lagi jadi sebagai seorang kekasih siapa tak marah bila pasangan kita tidak jujur dalam perhubungan.

Tetapi herman ni seorang yang penyabar serta pemaaf dia bagi peluang pada ida..Tapi peluang yang di beri pada ida hanyalah sia-sia ida tetap melayan lelaki sampai lewat pagi..peubahan sikap amat ketara sekali bila herman bersembang dalam telefonlayanan ida dah tak macam dulu..banyak menipu dari cakap benar...degil serta melawan cakap....

Masa tu herman pun cerita la kisah sedih ni pada rumate ida ..Apabila ida dapat tahu timbul ketidak puas hati ida pada rumate dia..Jadi masa tu ida merajuk pergi menagis dekat bilik kawan yang lain yang peliknya menagis untuk ape sedangkan ida yang salah..adakah menagis sebab takut di tinggalkan atau takut bf yang baru tahu???Jadi bila herman call ida.... panggilan di jawab oleh kawan ida..Jadi kawan ida maki herman sebenarnya dalam situasi ini siapa yang betol siapa yang salah?Bermakna kawan ida pertahankan orang yang salah sedangkan oang yang betol terkapai kapai kelemasan...

Moral kat sini

Jika menjalinkan sesebuah percintaan setia la pada pasangan kita.Buat apa nak menyakitkan hati pasangan kita...lambat laun kita juga akan terima balasan..jika Allah nak tunjuk sekelip mata je boleh jadi...Sekirnya terjadi pada salah seorang dari pasangan korang adakah korang duduk diam je...atau buat tidak tahu atau hanya bersedih sahaja?Jadi pada yang da pengalaman korang mesti tahukan situasi waktu tu.....Bergaduh besar la kan..Kisah Benar dari sahabatku...

Category : edit post







Category : edit post



Macam ni pun ada daa...

Category : edit post


Sorry all aku rasa dah lama aku tak update blog al maklumlah busy dengan kerja harian yang membuatkan aku ni sibuk je memanjang..Agaknya dah bersarang dah blog aku ni tapi mana boleh bagi labah2 buat sarang banyak banyakkan..Nanti macam mana aku nak hupdate kalo dah sarang penuh satu page..So aku kembali update buat seketika hehe...Seketika je???eeerrkkkkk mayb la kot kalo tak busy aku update kalo dah tak update tu faham2 ya...

Sekarang ni aku banyak yang nak kena fikir...itu nk kena fikir ini nak kena fikir so takde masa nak bersama ngan korang sume yang cantik manis hehe....Pada yang ziarah blog aku aku ucap banyak2 terima kasih...

Harap Korang sume success dalam menjalani kehidupan yang penuh dengan cabaran dan dugaan hidup ape yang pasti setiap insan tidak boleh lari dari dugaan hidup tetapi Allah bagi dugaan mengikut kemampuan seseorang itu....

Category : edit post


Maka tersebut lah kisah seorang Tok Batin nie yang banyak membantu
Kerajaan Malaysia dalam mempromosikan barangan buatan tangan dikalangan
masyarakat orang-orang asli di Malaysia semasa promosi Tahun Melawat
Malaysia pada Sukan Komanwel satu masa lalu.
Maka Tok Batin nie dapat ler anugerah serta wang tunai RM500. Maka
dipendekkan cerita, suatu hari Tok Batin nie yang tak pernah keluar dari

kampung lamannya sejak kecil lagi ingin pergi ke pekan berjalan-jalan
dengan berbelanja disebabkan dapat duit RM500 tu la....... Maka pada
suatu pagi bersiap-siap ler Tok Batin nie dengan kemasnya... lalu
diambilnya selipar jepunnya yang disimpan dalam almari tu sejak dulu
lagi (memang tak pernah pakai.... biasa berkaki ayam je..)

Lalu berjalan ler Tok batin keluar dari hutan bila sampai je kat
hentian bas..... Tok Batin cuba kontrol macho.... lalu bertanya pada
seorang pemuda yang sama-sama tunggu bas kat situ, "Bas perghi pekan dah

syampai.....?" Konon-konon macam dah biasa ler naik bas tu....

"Sekejap lagi sampai ler tu.....", sahut pemuda tu selamba.

Apabila bas sampai Tok Batin menyuruh semua orang naik dulu,sebab dia
kelam kabut sikit... maklum ler first time naik bas. Last sekali dia
naik terus duduk depan kat sebelah konduktor.

"Tok Batin nak gi maner....?", mat konduktor sure kenal tu mesti org
asli dari cara dia berpakaian.

" Aaaa..... nak perghi pekan ler.... nak tenghok citer Hindustan ..",
jawabTok selamba.... lepas membayar tambang Tok Batin tak bergerak-gerak

lagi disebabkan rasa ngeri naik bas dah ler first time, laju pulak tu.

Apabila sampai aje di pekan... konduktor memberi tahu penumpang, "OK
dah sampai turun pelan-pelan.....!"

Maka Tok Batin yang dari tadi dah terbeliak matanya naik bas laju...
terus bangun.. dan tetiba je kat tangga bas tu dia tak jadi turun
mukanya cemas... Bila konduktor tu nampak Tok Batin tak turun-turun lalu

dia bertanya, "Hah. Tok.... apasal pulak tu........?"

Dengan nada marah Tok Batin tu jawab, "Mana shelipar aku..... tadi aku
naik aku taruk kat bawah tangga nie....... sapha kebassshh sheliparr
aku.........!!"

Category : edit post


1. Kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh

2. Kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin

3. Kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome

4. Kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak lawa

5. Kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat

6. Kita bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang

7. Kita bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah

8. Kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut

TAPI...

1. Kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain

2. Kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan

3. Kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri

4. Kita adalah cantik jikalau kita sentiasa memuji orang lain

5. Kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah keaikan dan menjadi contoh
dan tauladan orang lain

6. Kita adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian kita kepada-Nya
denganseikhlas hati

7. Kita adalah kuat jika kita sentiasa membantu orang yang lemah

8. Kita adalah berani jikalau kita sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama
Ingatlah! kita bukannya manusia yang hebat untuk memcaci dan mengutuk ciptaan-Nya. Dia Maha Mengetahui. setiap apa yang diciptakannya mempunyai hikmah yang tersendiri.sedarlah. bukan senang nak jadi senang.
BUKAN SENANG NAK JADI SENANG. BUKAN SUSAH NAK JADI SUSAH

Category : edit post





TERTAWA

Sekali tertawapusing kepala hilang.
Dua kali tertawabencipun sirna.
Tiga kali tertawapersoalan lari.
Empat kali tertawapenyakit sembuh.
Lima kali tertawajadi awet muda.
Enam kali tertawahati penuh sukacita.

SENYUM

Sekali senyumcuriga hilang.
Dua kali senyumjadi sahabat.
Tiga kali senyumhati penuh damai.
Empat kali senyumbeban jadi ringan.
Lima kali senyumrezeki datang.
Enam kali senyumkeluarga rukun.

HATI

Hati yang gembiraadalah obat yang manjur.
Hati yang kerasmenemui jalan buntu.
Hati yang lembutmendatangkan sahabat.
Hati yang lobamenciptakan perangkap.
Hati yang bersihmenjauhkan masalah.
Hati yang licikmendatangkan musuh.

MARAH

Sekali marahSukacita hilang.
Dua kali marahAkal sehat terbang.
Tiga kali marahTekanan darah naik.
Empat kali marahteman-teman pergi.
Lima kali marahJadi cepat tua.
Enam kali marahPintu dosa terbuka.

BANYAKDalam hidup ini...

Berdoalah yang banyak,agar hati tenang.
Taburlah yang banyak,agar menuai banyak.
Bertanyalah yang banyak,agar ilmu bertambah.
Bacalah yang banyak,agar jadi lebih bijak.
Lihatlah yang banyak,agar tambah pengalaman.
Dengarlah yang banyak,agar penuh pertimbangan.
Jalan-jalanlah yang banyak,agar tidak kuper.
Kerjalah yang banyak,agar tidak kekurangan.Dan...
banyaklah humor,agar sehat dan awet muda.

SEDIKIT

Dalam hidup ini...Kerja hati-hatilah sedikit,agar luput dari celaka.
Selesai kerja santailah sedikit,agar kekuatan pulih kembali.
Sampai rumah happy-lah sedikit,agar keluarga senang.
Ada persoalan tenanglah yang sedikit,agar tidak salah langkah.
Dalam pergaulan senyumlah sedikit,agar banyak kawan.
Kalau makan pantanglah sedikit,agar tidak kena stroke.
Sama lingkungan perdulilah sedikit,agar dapat jadi berkat.
Kalau bertindak berimanlah sedikit,agar diberkati Tuhan.
Dan...jadi orang cincai-lah sedikit,agar tidak stress.

KURANGI & PERBANYAK

Dalam hidup ini...
Kurangi ucapan yang mendendam,
perbanyak ucapanyang mengasihi.Kurangi kata-kata yang mengejek,
perbanyak kata-katayang menghargai.
Kurangi kata-kata yang melemahkan,
perbanyak kata-katayang mendorong.
Kurangi perkataan yang menolak,
perbanyak perkataanyang memperhatikan.
Kurangi kata-kata kritik,
perbanyak perkataanyang membangun.
Kurangi kata-kata yang sia-sia,
perbanyak kata-katayang mendatangkan inspirasi.
Kurangi kata-kata yang kasar,
perbanyak kata-katayang lemah lembut.

Category : edit post


BAYANGKANLAH....bagaimana keadaan kawan kita apabila putus cinta dengan seseorang yang sangat dikasihinya. Pasti kawan kita itu kecewa. Tidak mungkin dia akan dapat ketawa atau bersorak riang. Tidak mungkin juga dia boleh berseronok lagi untuk beberapa ketika.

Kawan kita itu pasti mungkin saja akan berkurung berjam-jam didalam kamaarrrrrrrrrrrrrr nya...yang kelammmmmmmmm tuuu...issssss...issssss...cian dia kan...Kemudian, di kamarr itu....dia menangis macam baby aje... nak nenen...Kalau tidak begitu pun...dia maun berseorangan.. Tak mahu diganggu sebab ingin tenangkan fikirannya. Begitulah selalunya Bukan...kerrr...

Ajakan kekawan kita itu keluar makan, dia akan menolak maut punya....Maklumlah...dok putus cintan...Hilang selera makan!!! tapi lapor balunnnn juga...Bak kata pepatah Melayu sendiri...makan tak kenyang...mandi sekalipun tak terasa basah tapi kuyup aje....Buat apa saja tak kena...sebab terlalu menanggung perasaan..
Bila kita bertanya pada kawan kita itu, macam-macamlah luahan kata-kata hati yang tulus ikhlas kita dengor...Itu tak kena..ini pun tak kena..sanun lagi lahhh weeeiii....Aduhhh poning dibuek nyoooo...Fikiran kita pun boleh ikut serabut mcm sabut kelapa dibuatnya sekali...

Kalau kawan kita itu yang buat silap pada kekasihnya..apa perlu kita buat????....(smi lah)... Nasihatkanlah kawan kita itu ya...Bagaimana??? Minta kawan kita itu mohon maaf aje lah...kemudian rujuk semulaaaa...Mesti kawan kita tu akan berkata pada kita...Boleh keeerrrr dia maafkan aku...jadi TST lah... Cubalah...betul takk...tak cuba mana tahu...kalau dia maafkan...syukur...Kalau tidak...tak dapek deenn nolongnyo...Bak kata Sudah nasib badan..padan kan muka dia...Tanggung sendirilah...mcm company sendiri berhad lah jadinya kan..kan...Dan pasti katanya" its too late"...Ahhh! begitulah penenangan orang putus cinta. Ikutkan
akal memang payah jika nak difikirkan...tak gitu kerr...

Sekarang bayangkanlah pula..Jika diri kita sendiri apabila putus cinta dengan kekasih, Allah SWT yang Maha Pengasih Dan yang Maha Penyayang. Adakah kita akan benar benar kecewa? Atau... kita masih boleh ketawa dan berseronok.
Kenapa tidak, kita berkurung didalam bilik, sembahyang taubat dan sujud memohon keampunan dari-Nya. Saat itu, menangislah. Tunjukkan keinsafaan dalam diri kita pada-Nya atas kesilapan-kesilapan kita yang lalu. Adakah kita tidak pernah silap pada-Nya? Sekali...dua kali...tiga kali...Tepuk dada tanya selera/hati...KENAPA kita masih tidak mahu BERTAUBAT???

Kalau kita pernah silap..malah bersalah sekali pun, bertaubatlah. Kita sudah berjanji pada Allah S.W.T. sebagai orang islam akan patuh suruhan-Nya, dan, tinggalkan larangan-Nya.. KENAPA MUNGKIN??

Tidak perlu malu atau takut memohon keampunan dari Allah SWT. Tidak perlu juga untuk kita meminta nasihat dari kawan-kawan atau saudara-mara kita untuk bagaimana kita harus memohon maaf dari-Nya...Tidak Perlu.. Sebab Allah S.W.T. adalah kekasih dan cinta kita yang sejati. Allah S.W.T. itu sesungguhnya Maha Pengampun, Hanya Taubat pinta-Nya. Allah S.W.T. akan senantiasa memaafkan " kekasih-kekasih"nya yang pernah silap, bahkan bersalah sekalipun. Dan., tidak pernah "MUNGKIR JANJI"

Category : edit post

Funny Cat

On 6:40 AM 0 comments







Category : edit post

I Love You

On 8:47 AM 1 comments


English - I love you
Afrikaans - Ek Fhet jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibek
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Обичам те
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T'estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creole - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - ich liebe dich
Greek - S'agapau
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha wau ia oi
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te ubesk
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when signing'I Love You')
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
Welsh - 'Rwy'n dy garu
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Category : edit post


Pada Sesiapa yang ingin mendapatkan Setem baru 2010 boleh di dapati di semua pejabat pos di seluruh malaysia bermula pada 18.01.2010.Setem 2010 melambangkan duit syiling sungguh cantik tertarik ko memang deboommm.....

Category : edit post


Buah pisang kaya akan mineral seperti kalium, magnesium, fosfor, kalsium, dan besi. Bila dibandingkan dengan jenis makanan lain, mineral pisang, khususnya besi, hampir seluruhnya (100 persen) dapat diserap oleh tubuh.

Berdasarkan berat kering, kadar besi pisang mencapai 2 miligram per 100 gram dan seng 0,8 mg. Jika dibandingkan dengan buah apel, yang hanya mengandung 0,2 mg besi dan 0,1 mg seng untuk berat 100 gram.

Kandungan vitaminnya juga sangat tinggi, terutama provitamin A, iaitu betakaroten, sebesar 45 mg per 100 gram berat kering, sedangkan pada Apel hanya 15 mg. Pisang juga mengandungi vitamin B, iaitu vitamin, riboflavin, niasin, dan vitamin B6 (piridoxin).

Kandungan vitamin B6 pada pisang juga cukup tinggi, iaitu sebesar 0,5 mg per 100 gram. Selain berfungsi sebagai koenzim untuk beberapa reaksi dalam metabolisme, vitamin B6 berperanan dalam sintetis dan metabolisme protein, khususnya serotonin. Serotonin diyakini berperan aktif sebagai neurotransmitter dalam kelancaran fungsi otak.

Vitamin B6 juga berperanan dalam metabolisme energi yang berasal dari karbohidrat. Peranan vitamin B6 ini jelas menguatkan energi bagi otak untuk aktiviti sehari-hari.

Category : edit post



Category : edit post



Category : edit post


Payudara kekal cantik
Setiap wanita yang telah melahirkan anak, tentu mengalami masalah payudara
yang kendur dan jatuh. Untuk mengatasi masalah ini, anda bolehlah mencuba
petua untuk mendapatkan payudara yang segar, halus dan kulitnya anjal dengan memanaskan satu sudu minyak sapi. Setelah menjadi minyak, sapukan minyak ini ke payudara dan urut selama 15 minit. Selepas itu, lap dengan menggunakan tuala yang dibasahkan dengan air suam. Jika rajin mengamalkannya anda akan dapat merasai perubahannya.

Menghilangkan Keputihan
Bagi wanita yang mengalami masalah keputihan disarankan agar mencuba petua
ini. Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya dan cuci bersih.
Kemudian direbus di dalam periuk. Setelah mendidih campurkan sedikit garam dan
biarkan suam. Kemudian ambil air rebusan yang suam tersebut dan cuci kemaluan. Lakukan 3 kali seminggu.

Elak Pakai Coli Lebih 12 Jam
Ada sebab mengapa saranan ini dibuat. Ia kerana memakai coli lebih daripada
tempoh 12 jam sehari mampu meningkatkan risiko kanser payu dara.
Sebabnya coli akan memberikan tekanan kepada payu dara terutama kepada sistem limfa. Sistem ini mengandungi sejenis saraf yang sangat kecil dan berfugsi untuk mengeluarkan toksin, sel debris, sel kanser, virus, bakteria dan sebagainya untuk keluar dari sistem payu dara. Namun begitu, coli juga penting kerana ia menyokong dan mengekalkan bentuk payu dara. Ramai wanita mengakui mereka tidak selesa jika tidak memakai coli. Sebagai penyelesaian, elakkan memakai coli semasa tidur. Ini adalah antara cara untuk membantu mengelakkan risiko kanser payu dara.

Mengurangkan Risiko Kanser Payudara
Salah satu cara untuk mengurangkan kanser payudara adalah dengan meminum
air kacang soya. Selain mengatur fungsi reproduksi kandungan isoflavon dalam kacang soya dapat meningkatkan antioksida vitamin C dan E sehingga melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser seperti kanser paayudara.

Meningkatkan Kesuburan
Untuk meningkatkan kesuburan seseorang, minumlah kacang soya setiap hari.
Kalau boleh soya yang diperah secara asli (bukan dalam kotak). Ini disebabkan kacang soya membantu mengatasi penurunan hormon estrogen pada wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan yang sama seperti estrogen. Cubalah!!

Penawar Sakit Haid
Ketika hadi, bahagian perut dan pinggang akan berasa tidak selesa. Cara
menghilangkan kesakitan ini, ambil sebiji telur ayam, 1 sudu kecil madu
lebah dan sedikit lada putih. Gaul sebati dan minum sehari sekali sebelum sarapan. Minum
selama tiga kali, insya-Allah sakit akan hilang. Ibu yang baru bersalin juga boleh minum selama
tiga kali untuk mengembalikan tenaga yang hilang.

Petua-Petua Tradisional Khas Untuk Perawa
Dalam masyarakat tradisi Melayu,terdapat banyak petua-petua untuk perawan
(anak dara) yang elok dilakukan agar sentiasa dipandang menarik, menawan
dan cepat dipinang orang. Ini juga merupakan petua-petua yang boleh diamalkan terus oleh wanita yang telah berkahwin dan telah mempunyai anak.
Petua-petua berikut adalah koleksi dari berbagai pengalaman dan tulisan.

1. Bangkit Bersambut
Apabila mahu tidur malam, duduk berlunjur dan rebahkan badan ketilam tanpa
menongkatkan badan dengan tangan. Apabila mahu bangkit dan tidur, lunjurkan
kaki dan bangunlah tanpa menongkatkan badan dengan tangan. Cecah ibu
jari kaki dengan kedua tangan.

2. Wajah Suci
Apabila bangun pagi, jika membasuh muka, elakkan dari mencucinva
menggunakan sebarang alat pencuci atau mengesat muka dengan sebarang
pengesat. Biarkan air itu kering sendiri pada muka. Jika mengambil air
sembahyang pun, usahlah dikesat air itu, biarkan ia kering sendiri.
Ini berfaedah mengekalkan kecantikan asli wanita, dan rnenjadikan muka
bercahaya dan segar kerana pelembap asli muka tidak dibuang.

3. Menyegarkan Payudara
Apabila mandi, terutamanya di awal pagi, cucurkan air pancuran atau air
paip ke atas kedua-dua belah payudara agar payudara sentiasa subur dan
segar, tidak mudah jatuh.
Amalkan makan makanan yang segar seperti ulam-ulam yang wangi baunya
dan sayur-sayuran yang wangi sejak dari perawan. Amalkan sentiasa. Nafas
dan badan juga akan menjadi wangi. Petua ini telah diketahui sejak beribu
tahun yang lampau.

5. Lubang Jarum
Latih otot penahan kencing, seolah-olah seperti menahan dan hendak buang
air kecil, kemutkan berulang-ulang. Kemudian kemutkan pula otot dubur
seolah-olah mahu menahan dari buang air besar, berulang-ulang juga.
Jika boleh jadikan ia amalan setiap hari.

6. Suara Perindu
Elakkan dari banyak memakan makanan yang pedas-pedas atau yang agak
panas.
SeIalu minum air asam jawa.Berlatih bercakap dengan mengawal nada
suara, jangan dilepaskan suara sewenang-wenangnya. Dikatakan bahawa suara
perawan adalah bagai bunyi seruling yang merdu.

7. Mengurut Pangkal Bunting Padi
Biasakan mengurut di pangkal betis, iaitu dengan cara menekan dan memicit
kawasan antara urat keting dan buah betis.Lakukan selalu, kerana ini baik
untuk mempertingkatkan prestasi kepekaan rasa apabila jima setelah
berkahwin nanti.

Payudara Montok
Elakkan dari meniarap di atas lantai sama ada di waktu siang atau malam,kerana meniarap
dilantai akan mengendurkan payudara anda.

Petua Kembali Gadis
Petua 1 : Ambil secukupnya daun inai, daun pegaga, daun limau purut
dan pinang muda. Tumbuk pinang muda dan perahkan airnya bagi mendapatkan
airnya yang pekat. Daun pegaga, daun limau dan daun inai juga ditumbuk dan
diperah bagi mendapatkan air yg pekat. Jika perlu, campurkan sedikit air.
Gunakan kapas yang digulung atau cotton bud untuk mencelup pekatan air ini dan
masukkan ke dalam lubang faraj. Rawatan pemulihan ini boleh dilakukan
selepas mandi petang setiap hari hingga faraj kembali ketat.

Merapatkan Peranakan
Untuk wanita yang ingin merapatkan semula peranakan (rahim) mereka
selepas bersalin amalkan memakan ulam lengkuas ataupun campurkan lengkuas
dalam setiap hidangan makanan. InsyaAllah.

Menghilangkan Kegatalan Pada Faraj
Petua 1 : Bagi kaum hawa yang mengalami masalah rembesan cecair
kemaluan yang menyebabkan kegatalan yang tidak serius, ambil beberapa keping
daun sirih, beberapa keping asam gelugur dan sedikit garam. Jerangkan bahan-bahan tersebut di
atas dapur dengan air secukupnya. Jerangkan ia dengan api yang perlahan selama 20 minit.
Gunakan air tersebut untuk membasuh kemaluan anda setiap kali membuang air kecil. Kegatalan
tersebut nescaya akan hilang di samping menghindarkan bau kemaluan yang tidak
enak.

Petua 2 : Rebus beberapa helai daun sireh dan daun inai. Biarkan
sehingga mendidih dan warna air berubah menjadi kekuningan. Tunggu hingga suam.
Gunakan air ini untuk membasuh kemaluan setiap kali anda kencing atau
berasa tidak selesa.

Category : edit post


Lawak 1

Pintu bilik dibuka dengan kuat dan mengejutkan sepasang suami isteri yang sedang tidur nyeyak... Seorang lelaki dengan wajah garang mengacukan senjata tajam ke arah si isteri... .

Perompak : "Sebelum kamu mati kubunuh, sebutkan namamu!"
Isteri : "Na... nama sa... saya... Aisyah"
Perompak : "Aisyah? nampaknya sama dengan nama ibuku. Aku tidak boleh membunuhmu," lalu dia mendekati si suami dan sambil mengacukan senjatanya ia berkata,
Perompak : "Sebutkan namamu. Aku mesti tahu nama setiap orang yang menjadi korbanku."
Suami : "Namaku Irwan.. tapi... . semua orang memanggilku Aisyah... ."

Lawak 2

Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung.. ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih.. Hanya dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer. Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang.. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer menjawab: "47 kg! "Gadis kedua cuba untuk menimbang, dan mesin komputer menjawab: "52 kg!"

Setelah beberapa minit datang seorang wanita yang cukup gemuk dan montel cuba menimbang dirinya di mesin itu. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer mengeluarkan jawapan: "Tolong naik sorang-sorang.. jangan ramai- ramai!"


Lawak 3

JAMAL ke kedai untuk membeli telur yang dipesan ibunya. Ketika berdiri di tepi jalan, dua buah kereta tiba-tiba berlanggar di hadapannya. Dia terkejut dan kaku di situ sehingga polis dan ambulans tiba.

Setelah mangsa dikeluarkan, Jamal berlari pulang dan terlupa membeli telur. Jamal dengan penuh minat menceritakan kemalangan itu pada ibunya.

"Dahsyat bu, kakinya tercabut dan terpelanting ke seberang jalan. Tangannya pulak putus, kepala pecah, perut terburai... "

Tiba-tiba ibunya mencelah, "Telurnya mana?"
Jamal menjawab, "Err... . Mal tak tau pulak ke mana tercampaknya!"

Lawak 4

Terdapat 3 orang gila yg mengambil ujian perlepasan hospital . lalu doktor itu bertanya kepada org gila yg pertama, "apa yg kau mahu bawa jika berada di gurun", orang gila itu menjawab 'payung, sebab kalau panas saya boleh berteduh' . Lalu org gila itu dilepaskan

Doktor itu menanya soalan yg sama kepada org gila kedua, lalu dia menjawab " saya akan bawa air, sebab kalau saya haus saya boleh minum" lalu org gila itu dilepaskan.

Doktor itu menujukan soalan yang sama kepada org gila ketiga lalu dia menjawab" saya akan bawa pintu kereta sebab kalau panas saya boleh menurunkan cermin tingkap... " lalu org gila itu dimasukkan kembali ke hospital"

Category : edit post



Jika kita lihat zaman sekarang ni..kaum hawa Yang lebih banyak berkerja dari kaum adam..Jadi ape yang kaum adam buat???Tapi tak sume kaum adam macam dalam gambar tu kan...Apepun bergantung pada individu...kalau dapat yang rajin - rajin la dia tetapi kalau dapat yang suke goyang kaki je tak mahu memahami perasaan kaum hawa macam mana nak bahagia kan...

Kaum adam kena ingatlah & kita hidup saling ingat - mengigati di antara satu dengan yang lain...Seperti mana yang kita tahu kaum hawa ni lemah...Jadi kaum hawa ni perlu bimbingan dari kaum adam...

Kaum hawa di jadikan dari rusuk kiri Adamkan....So dari situ kaum hawa ni tempat berteduh...tempat untuk minta nasihat ...serta pandangan di antara satu dengan yang lain...kaum hawa ni mudah tersentuh orangnya...mudah menagis tapi bila nagis meleleh leleh plak sampaikan tisu satu kotak tak cukup.Sebab tu dorang suke beli tisu banyak2 betol tak kaum hawa???haha...Akan tetapi tangisan kaum hawa membuat hati kaum adam cair macm lilin di tiup angin...wahhh hebat tu...

Apa pun kita sebagai manusia yang diberikan akal fikiran yang waras semestinya tahu baik buruk kerana hidup ini hanyalah pinjaman semestara dari yang maha esa...Hidup berpasangan ni banyak dugaannya....Tapi Betol ke???Rasanya macam tu la dari pengalaman orang lain yang aku lihat....Setiap manusia tidak boleh lari dari dugaan hidup kerana asam garam itulah yang akan mematangkan diri seseorang itu....

Kaum hawa ni satu lagi dorang ni cepat merajuk...Betol ke???betol la tukan...amboi senyum2 pulak dia...Jadi yang kena pujuk kaum adam...Sebenarnya banyak cara nak pujuk kaum hawa ni betol tak???Salah satunya bawak keluar makan kat luar...tak pun bawak jalan-jalan...tak pun bawak pergi makan angin...tak pun aaaaa.....berapa kali tak pun daaa...Tapi kaum hawa ni dorang cukup suke shopping....Jadi kaum adam kena banyak duit la dalam poket seluar..betol tak..kalo boleh kaum hawa ni nak beli satu pasaraya bawak balik rumah betol tak???Tengok tu senyum lagi..ya la tu kan..hehe..

Setiap Insan sume perlu wujud kasih sayang dalam menjalin sesebuah hubungan....kerana ia dapat menjamin pasangan bahagia di tambah pula dengan kehadiran cahaya mata...Jadi memahami lah pasangan kita agar membawa ke arah kebaikan dan kebahagian sesama insan..........Hari ni aku rajin nak mengarang..haha.....thanx pada yang baca...

Category : edit post

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Apabila matahari dilingkari cahayanya (dan hilang lenyap).
Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak.
Dan apabila gunung-ganang di terbangkan ke angkasa (setelah dihancurkan menjadi debu).
Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar.
Dan apabila binatang-binatang liar dihimpunkan.
Dan apabila lautan meluap-luap bercampur-baur.
Dan apabila tiap-tiap diri disatukan dengan pasangannya.
Dan apabila anak perempuan yang ditanam hidup-hidup: Ditanya.
Dengan dosa apakah dia dibunuh?
Dan apabila surat-surat amal dibentangkan.
Dan apabila langit ditanggalkan dari tempatnya.
Dan apabila Neraka dinyalakan menjulang.
Dan apabila Syurga didekatkan.
(Setelah semuanya itu berlaku), tiap-tiap orang akan mengetahui tentang amal yang telah dibawanya.
Oleh itu, Aku bersumpah dengan bintang-bintang yang tenggelam timbul.
Yang beredar, juga yang tetap pada tempatnya.
Dan malam, apabila ia hampir habis.
Dan siang, apabila ia mulai terang.
Sebenarnya Al-Quran itu, sungguh-sungguh Kalamullah (yang disampaikan oleh Jibril) Utusan yang mulia.
Yang kuat gagah, lagi berkedudukan tinggi di sisi Allah yang mempunyai Arasy.
Yang ditaati di sana (dalam kalangan malaikat), lagi dipercayai.
Dan sebenarnya sahabat kamu (Nabi Muhammad) itu (wahai golongan yang menentang Islam), bukanlah dia seorang gila (seperti yang kamu tuduh).
Dan (Nabi Muhammad yakin bahawa yang disampaikan kepadanya ialah wahyu dari Tuhan, kerana) demi sesungguhnya! Nabi Muhammad telah mengenal dan melihat Jibril di kaki langit yang nyata.
Dan bukanlah Nabi Muhammad seorang yang boleh dituduh dan disangka buruk, terhadap penyampaiannya mengenai perkara-perkara yang ghaib.
Dan sebenarnya Al-Quran itu bukanlah perkataan Syaitan yang kena rejam.
(Dengan yang demikian) maka ke manakah kamu hendak pergi (kiranya kamu masih menyeleweng dari jalan Al-Quran)?
Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam.
Iaitu bagi sesiapa dari kamu yang mahu tetap teguh di atas jalan (Islam) yang betul.
Dan kamu tidak dapat menentukan kemahuan kamu (mengenai sesuatupun), kecuali dengan cara yang diatur oleh Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.

Category : edit post








Category : edit post

Klik Klik Di Sini

Time

Klik2 Di Sini

Award From Unniesya

Followers

Bagi Makan Ya

Klik Link

Ada Apa Pada Nama

MOHD AMIR
MMesra
OOportunis
HHarum
DDinamik
AAmanah
MMenawan
IIkhlas
RRamah
Apa ada pada nama?